Honung vs socker

Jag har ju honung i mitt te för att det iallafall känns bättre än socker. Men om det är särskilt nyttigt nja. Men iallafall nyttigare än socker!
 
Ur Matvett:
Socker är det vanligaste namnet på sackaros och utvinns från sockerrör och sockerbetor.  Sackaros är en disackarid, det betyder att den består av två monosackarider, i det här fallet glukos och fruktos. Vårt vanliga vita socker är raffinerat- man har tagit bort alla vitaminer och mineraler. Socker ger oss därför endast kalorier och ingen näring, så kallade tomma kalorier.   

Honung produceras av honungsbin och är en sockerlösning som finns i flytande eller fastare form. Honung består till största delen av monosackariderna fruktos och glukos. Det finns en del vitaminer och mineraler i honung men i väldigt små mängder.
 
 
  
Honung innehåller en del näring men i väldigt små mängder, socker ger endast energi.

Jämförelse i volym
En tesked honung väger ca 8 g,  vilket ger 25 kcal, 0,04 mg järn och 0,048 mg zink ( jämför med RDI 15 mg järn för fertil kvinna och 7-9 mg zink). En tesked socker väger ca 5 g, vilket ger 20 kcal och ingen näring.  Socker ger mer energi per 100 g men honung ger mer energi per tesked, volym.

Vad är bäst?  
Socker innehåller absolut ingen näring. Honung innehåller väldigt små mängder. Det finns inget näringsmässigt argument för att ha honung i dryck eller exempelvis yoghurt eftersom näringen som finns i honungen nästan är försumbart liten. Brun farin innehåller en del järn och mineraler och kan vara ett alternativ OM du väljer att ha ngt sött i ditt kaffe eller te. MEN socker ska aldrig ätas med argument att det är nyttigt. En del av oss tenderar nämligen att äta mer då vi anser/tror/vet att det vi äter är nyttigt. Nackdelarna överväger fördelarna. Sammanfattningsvis, använd det du gillar men använd inte argumentet att honung är nyttigt.

Källa: http://www.matvett.se/matvett-granskar-honung-battre-an-socker/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0